söndag 31 maj 2009

DOSHA = VATA

Gjorde ett sånt där ayurveda-test för att se vilken min doshatyp är; Vata, Pitta eller Kapha. Mitt resultat blev VATA. Om Vatan står bl.a detta:

Vata - Ordet vata är sanskrit och betyder "rörelse" vilket ger en viktig ledtråd till egenskaperna hos en person som domineras av vata. Vatapersoner har ofta lätta, rörliga kroppar. De brukar vara ganska spensliga med lätta muskler och sparsam fettvävnad, vilket beror på att de har svårt att vara stilla. Blodkärl och muskler syns ganska tydligt.

För att dra några fler exempel: Torrt hår, ofta lockigt eller krusigt, samt torr, sträv hud och naglar. Deras leder brukar knaka osh tänderna kan vara ganska oregelbundna och framträdande. Vatatyper rör sig ofta ganska snabbt och har alltid bråttom. De tycker inte om att sitta sysslolösa utan föredrar ständig aktivitet.

Vatatyper sover mindre än andra och har en tendens att antingen drabbas av sömnavbrott eller sömnlöshet, särskilt om de har överskott i vata. Men de vaknar ofta och känner sig pigga och fräscha iaf, beredda till aktivitet.

Psykologiskt sett är vatatyper välsignade med snabbt intellekt, mental rörlighet och kreativitet. De har stor fantasi och utmärker sig genom att komma med massor av idéer. När de är i balans är de glada och lyckliga och pratar ofta mycket. De blir lätt entusiastiska, de är alerta och snabba att agera och reagera. Men de tänker inte alltid igenom saker och ting ordentligt, vilket får till följd att de tenderar att fatta fel beslut och ofta lider av dåligt självförtroende.

Vatatyper är kärleksfulla människor, men älskar ibland pga rädsla och ensamhet. faktum är att rädsla är ett av symtomen på en obalanserad vatadosha. Vatatyper kan känna rädsla för ensamhet, mörker, höjder och slutna rum. Ångest, osäkerhet och nervositet är också vanliga känslor. Vatapersoner oroar sig ofta.

En av de mest framträdande psykologiska egenskaperna hos vatapersoner är deras beredskap inför förändring. För att uttrycka det på ett annat sätt: de har svårt med stabilitet och engagemang, så de flyttar ofta - från personer, arbeten, bostäder och bostadsorter. De blir lätt uttråkade och har inte så stor viljestyrka.

Skärpa är ett av karaktärsdragen hos vatatyper, som är klarsynta och även kan vara klärvoajanta ibland. Med sitt livliga intellekt och sin kreativa fantasi tar de snabbt till sig nya idéer. Men de glömmer också snabbt, de tänker och talar fort men är rastlösa och tröttnar lätt. De har i allmänhet mindre tolerans, tillit och mod än andra typer. Vatatyper tjänar pengar snabbt, men gör också av med dem lika snabbt och de är ganska impulsiva till sin natur.

Vatatyper är rastlösa och har svårt att sitta stilla, vilket gör att de tycker om att resa, gärna arbetar på oregelbundna tider, behöver ständig stimulans och tycker om förändringar. Problemet är att detta lätt kan störa deras balans och ge besvär. Höga ljud, droger, socker, koffein och alkohol kan ge obalans, liksom kall väderlek och kall mat.

Det är svårt för vatadominerade personer att hålla sig till rutiner, men det måste de om de ska hålla sig friska.

Ja, what can I say? Det mesta stämmer in på mig! Och det som inte stämmer in just nu, är saker jag tidigare brottats med i livet! ;-)

Inga kommentarer: