lördag 18 december 2010

Det går inte av sig självt! (Men bättre barfota?)


Det går inte av sig självt! Det gäller fan att kämpa lite! Är stel och öm i högersidan idag och vet att det beror på att jag fuskat med rehabträning och stretch!

Jag SKA komma tillbaka där jag varit förut! Så är det bara, inga andra alternativ finns! Det är helt och hållet upp till mig själv, ingen annan kommer att göra jobbet åt mig! Idag skippar jag träningen och vilar, flera dygns sömnbrist gör att kroppen är slut. Jag har bara armar kvar att köra den här veckan och det passet lägger jag imorn när jag börjar senare och har mer tid! Så idag lägger jag fokus på rehabträning och stretch hemma! =) Jag känner ju själv vilken enorm skillad det gör när jag verkligen sköter detta som jag ska!

Jag är jäkligt glad att jag hittat en sån grymt bra sjukgymnast! Budskapet hittills har varit att jag inte ska köra bröst och (framsida/mellersta delen) axlar. Bara rygg och baksida axlar.

Tills jag gick till den här sjukgymnasten. Jag får träna hela kroppen! (Hallelujah) bara jag lyssnar på kroppen och sköter rehab och stretch! Det som alla varit så förundrade över i alla år, hur det gått till, hur min axel blivit sådär och VAD har du gjort(?!), fick svaret när det visade sig att jag är sned hela vägen från bäckenet och därför har överkompenserat med högersidan i alla dessa år!

It makes sense!!!

Nu när jag kör med rätt teknik och VET hur jag ska hantera detta, faller alla bitar på plats! Jag kan bli lite stel och få ont efter bröst/axel-passen, men det går alltid tillbaka och DET är huvudsaken!

Fick mig ännu en tankeställare igår när jag var på föreläsning om löpning! Under flera års tid har det ju funnits tusentals modeller av löparskor, uppbyggda på minst lika många sätt. Man ska springa rakt och gud förbjude om du pronerar åt ena eller andra hållet. Lösningen på detta? Ännu mer uppbyggda skor och inlägg av alla de slag för tusentals kronor för de som har problem. Har forskningen visat någon minskning på skador - nej visar det sig!

Innan skor ens fanns sprang människan barfota och visst måste det väl ändå finnas en tanke med hur kroppen är uppbyggd?

Vi fick se filmklipp igår på folk som sprang på löpband. Först sprang de med traditionella löparskor, vilket visade att det blev mer häl-isättning. Det intressanta var att när de fick ta av sig skorna och springa i strumporna (utan att veta VARFÖR de skulle göra så) rättade löpsteget automatiskt till sig och blev som det skulle! Vi fick själva testa på löpbanden uppe i gymmet sen och jäklar vilken skillnad det blev! Dessutom brände det till rejält i vaderna på en gång! Blir väl lite som med styrketräningen, när man hittar rätt teknik får man sänka vikterna rätt så rejält! ;)

Jag har ju inte sprungit värst mycket, bara joggat, men vill göra rätt från början för att undvika skador!

En sak som Niclas, en av föreläsarna sa, fastnade hos mig: Om du har en svaghet i kroppen, varför göra den ännu svagare? (Med hjälp av uppbyggda skor, inlägg osv..). Samma här känner jag: IT MAKES SENSE! Vad blir det för balans om man gör så??

Å genast drog jag paralleller till min problematik jag dragits med i flera år, där jag plötsligt inte skulle träna vissa muskler i kroppen alls! Nu när jag tränar allt igen, så funkar det bra och det känns som att det kommer att rätta till sig! Det känns så jäkla mycket mer logiskt!

Till sommaren blir det inköp av ett par tunna, lätta löpardojor, som gör att det blir mer "barfotateknik" och tills dess får jag öva mig i att springa i strumplästen på bandet då å då! ;) För den som vill ha det riktigt "äkta" finns t o m skor med tår, typ som en handske för foten! Inget för nån vinter-utelöpning i jämtland dock! ;)

De flesta elitlöpare är "häl-löpare" och det funkar ju bra som man ser, MEN det känns bra att veta vad som är skonsammast för kroppen! Jag vill undvika och förebygga skador så långt som det är möjligt, då det verkligen sätter käppar i hjulet och tar TID att komma tillbaka! Å för en normalviktig människa (många elitöpare är ju tunna som värsta skeletten..) blir ju belastningen en helt annan.. kroppsvikten upp till gånger tolv i varje "stöt" är inte att leka med! ;)

Funderare som jag är, kan jag inte låta bli att fundera över styrketräningen också, är det bättre att köra ner "barfotatänk" där också? (Kommer självklart inte snuska omkring barfota på gymmet, men skorna gott folk, jag tänker på skorna!)

Intressant är det att lära sig om kroppen och dess funktioner i alla fall! Å fullärd kommer man aldrig att bli! =)

Apropå det har jag inte börjat läsa teorin än och snart är det dags! Mycket latinska termer som ska bankas in i kraniet, så det är dags att ta grabbatag till veckan när mitt nattjobbsmaraton är till ända! =)

Inga kommentarer: