onsdag 23 september 2009

Ta ingen skit!

Ta ingen skit!

Tänk dig att du är ute och går på stan. En okänd person kommer bärande på en stor metalltunna. Den innehåller något mycket illaluktande. Om denna person vänligt säger till dig: "Hej, vill du ta emot den här tunnan med skit i?" , skulle du då ta emot den och promenera vidare med den stinkande tunnan i famnen?

Nej, tänker du, det där låter helt sjukt. Vem skulle väl vilja göra så?

Jo, det kan jag tala om. Det finns en massa människor som faktiskt promenerar genom livet och bugar och bockar och tar emot tunnor med skit i utan att ens reflektera över varför. Varför tar de emot något som de inte vill ha?

Tänk efter så minns du nog att du själv hamnat i liknande situationer. Någon är ute efter att vi ska känna oss svaga eller misslyckade. Det kan gälla arbete eller utseende eller privatekonomi, och det kan låta hur vänligt som helst.

Jag vågar påstå att ingen vill känna sig svag eller som en förlorare. Att vi strävar, alltsedan födelsen, efter ett så gott liv som möjligt. De gånger som vi tar emot hinkar med skit i, eller tror att vi inte är goda nog, beror det på att vi tror att vi ska se på oss själva så. Det är fel!

Ta gärna goda råd och välment konstruktiv kritik. Men ta ingen skit!

Utdrag ur "Bli en vinnare" av Eva Rusz

Inga kommentarer: