tisdag 18 maj 2010

Banta mig hit och banta mig dit!


Är det något jag sannerligen är trött på, så är det alla dessa bantningsknep och gå-ner-i-vikt-budskap i alla tidningar. De tidningar där man slipper undan dessa budskap är lätträknade!

Ok, det är inte hälsosamt med övervikt, inte med för mycket undervikt heller.

Men det känns som att det börjas i fel ände!

Det ligger en massa pengar att hämta i denna industri, så det är ju inte konstigt att all denna dynga skyfflas över oss hela tiden, konstant, överallt!

Media spelar på vår ångest, våra rädslor, våran osäkerhet. Rädslan att inte duga, inte räcka till. Beach-syndromet t ex. Varje år är det en viss form eller vikt som skall uppnås till beachen. För har man inte den formen, skämmes, då får man stå i vassen och gömma sig. SUCK!

Är vi så jävla lättköpta? Sväljer vi glatt allt vi matas med??

Om vi varje dag matades med budskapet att vi skall vara gul och grönrandiga för att duga, skulle vi då köpa det också? Göra allt för att se ut så, köpa en massa konstiga piller och pulver för att uppnå denna effekt?

Det börjar i fel ände.

Utifrån och in - det funkar inte! Så finner du knappast någon lycka eller ro i själen.

TÄNK OM....

Tänk om budskapet istället vore att vi skall älska oss själva precis så som vi är? Tänk om vi då skulle upptäcka det magiska - att när vi älskar oss själva så som vi är, med allt som vi är, att då skulle allt göra sig av sig självt!

Att när vi finner frid och harmoni i oss själva, då går det enkelt. Av sig självt.

Att vi då rör på oss för att vi tycker om det, för att vi mår bra av det. Att vi då äter och njuter av maten. Inte känner någon stress. Äter tills vi är mätta. Lyssnar på kroppen när den säger att den är hungrig och äter då. Att när vi inte förbjuder oss själva saker, så fastnar vi inte i det där "gräset är grönare på andra sidan- tänket".

Att när vi tycker att vi är viktiga och värdefulla och lyssnar på vad kroppen har att säga oss, ger den vad den vill ha i form av näring, vila, sömn och rörelse, ger det utdelning.

Ju mer vi lär oss att lyssna till våra kroppar, desto lättare blir det.

Det fina är dessutom att vi kan njuta under tiden. Följa med i livet och dess flöde. Inte kämpa så förbannat!

Å som i allt annat går det ju mode även i detta med bantning. Olika metoder är det som gäller hela tiden. Det som varit "i ropet" nu på slutet är "back to basic" ; Man kan äta av allt i rimliga mängder! *doh* tack för den informationen liksom...

Hur klarade sig folk förr i tiden? När de aldrig visste hur många kalorier olika livsmedel innehöll? När de inte hade en aning om olika metoder för att bli si eller så? De åt det som fanns och de rörde sina kroppar mycket mer! Så oerhört mycket sundare!

All vetskap i dagens samhälle är bra på många sätt, men många gånger av ondo också!

1 kommentar:

Erika sa...

Fina fina bra du med bra ord <3