fredag 12 juni 2009

Min lilla mage..!


(INTE min mage på bilden!) Min lilla mage är ett kapitel för sig! Krånglat har den gjort i många år och det har tagit mig många år att någotsånär lyckas luska ut vad som felar och hur jag kan göra för att må bättre! I perioder fungerar den bättre, och i perioder sämre. Jag tål inte laktos så värst bra, så att utesluta det ur kosten gör att jag mår otroligt mycket bättre!

MEN den tjorvar lätt ändå! Jag har fått experimentera mig fram, provat vad som fungerar och inte! Något jag har upptäckt är att min mage fungerar otroligt mycket bättre när jag äter väldigt lite kolhydrater! Det spelar ingen roll hur jag tränar och håller på, den tjorvar ändå om jag äter för myclet kolisar. När jag ligger lågt med kolhydraterna och högt på protein och fett så mår jag kanonbra! Jag vill ju dock gärna kunna träna hårt och där är jag osäker på hur välbehövliga de där kolhydraterna är.. Det gäller väl att försöka hitta en gyllene medelväg antar jag! Kolisarna sätter ju stopp i systemet och då tappar jag orken pga det, så det är inget alternativ. Fibrer har jag testat - tro mig! Det var ju alltid svaret man fick när någon, läkare eller privatperson fick höra om krånglet. Men eftersom jag själv känner min kropp bäst och har testat mig fram i många år, vet jag att det funkar inte för mig. Små mängder går bra, men det får absolut inte bli för mycket, då blir det stopp - direkt! Fibrer i grönsaker fungerar bra dock, i synnerhet i kombinatinen med fett!

Jag äter gröt på morgonen och det fungerar bra, men svävar jag ut mer än så på kolhydratsfronten blir det gärna stopp i maskineriet! Jag resonerar som så att om det är stopp i magen, kan inte kroppen ta upp näring som den ska och det är ju definitivt inte bra. Bättre om allt hålls igång!

Nya rön visar ju också att kolhydrater inte är så viktigt som vi tidigare trott!

Olika människors kroppar fungerar på olika sätt, vissa mår bra på kolisar, jag gör det inte! Det gäller att hitta sitt eget sätt och vad man själv mår bra av! :-)

För mig som tidigare alltid gått omkring konstant förstoppad och mått jättedåligt av denna anledning, för mig är det en oerhörd lättnad att ha hittat ett koncept som faktiskt fungerar!!

Det enda jag själv är osäker på är hur pass viktiga kolhydraterna är för immunförsvaret? Jag kommer aldrig äta mycket av den varan igen dock, då jag vet precis vad som händer med min stackars lilla mage då! Nu har jag istället införskaffat mivitotal och lite andra kosttillskott och ska på det sättet vara noga med att få i mig alla vitaminer och mineraler! Självklart även i form av en massa bra grönsaker! Fett äter jag mycket av, så det bekymrar jag mig inte över att få någon brist på! ;-) Inte heller proteinet!

Ett helt blogginlägg om min MAGE! ;-) Men den har varit en central del i mitt liv då jag haft många och långa bekymmer med den! Jag är sjukt sjukt glad att den äntligen fungerar som den ska!!

2 kommentarer:

Jenny Frimert sa...

Hej Susanne! Du är nog delvis gluten allargiker. Syrran har samma symtom och slutade äta gluten, dvs allt mjöl från våra sädeslag. Hon tål dock havregryn och dinkel i små mängder. Testa siktat dinkel om du bakar jäsbröd. Kolhydraterna i grönsaker är ju inte samma som "vanliga" kolhydrater. De förvandlas ju inte lika snabbt till socker som de vanliga. Testa majsmjöl istället för vetemjöl. Jag bakar kakor och div av det till syrran och det är inte så illa. Kram Jenny F

Susanne Löfgren sa...

Hej!

Tack för tipset, men jag har testat mig och fick inget utslag för glutenallergi, endast mjölk! :P